راهنمای خرید تلویزیون با انواعی از پنل و مشخصات فنی است. در تلویزیون به صورت کلی از دو نوع پنل استفاده می شود. صفحه نمایش VA با کنتراست بالا و نمایش رنگ مشکی عمیقف صفحه نمایش IPS با زاویه دید بالا هر کدام در یک مدل از تلویزیون ها وجود دارند.
صفحه نمایش در تلویزیون مهمترین گزینه در تمایز و کیفیت تصویر
صفحه نمایش در تلویزیون همان صفحه شیشه ای در تلویزیون است که دور ان را قابی احاطه کرده است. صفحه نمایش در اصل یک کاور و یا محافظ را دارد تا از پنل در برابر ضربه و یا نفوذ اب و رطوبت محافظت کند. گاها کاربر به آن هم بسنده نمی کند و برای ایمنی بیشتر تلویزیون از محافظ های اکسترنال در بازار برای تلویزیون خود استفاده می کند که به نظر کار عاقلانه ای است. تلویزیون از برد نور پردازی، برد الکترونیکی و صفحه نمایش تشکیل شده است که ما کل قسمت صفحه نمایش را توضیح داده و انواعی از آن را ارائه می دهیم.
تلویزیون های با صفحه نمایش CRT یا Cathode Ray Tube
اینگونه تلویزیون ها دیگر به نوستالژی شده اند و به سختی می توان آنها را پیدا کرد، چون هم فروش کمی را دارند و هم دیگر کسب خواهان تلویزیون با همچین تکنولوژی نیست. در این تلویزیون ها که به تلویزیون های CRT مشهور بودند، صفحه نمایش فسفری توسط یک الکترون بر انگیخته می شود و نور لازم را برای ارائه تصویر تولید می کرد. در هر ثانیه یک خط عمودی را پوشش می داد و در هر ثانیه هم 60 بار این عملکرد تکرار می شد. خوب این تلویزیون اولا حجیم بودن و دوما کارایی و کیفیت چنان بالایی را نداشتند. با ورود تلویزیون ها با صفحه نمایش تخت Flat Panel دیگر بازار را به کلی از دست دادند.
تلویزیون های با صفحه نمایش پلاسما Plasma Screen
بعد از تلویزیون های CRT ، تلویزیون های با صفحه نمایش پلاسما وارد بازار شدند. تلویزیون با صفحه نمایش پلاسما دیگر آن قوس موجود در صفحه نمایش تلویزیون های CRT را نداشت و کاملا تخت بود. در آن هر سلول که دارای گاز نئون و زنون بود برانگیخته می شود و رنگ های سبز، قرمز و ابی را نمایش می داد. تلویزیون های پلاسما اولا صفحه تخت بوده و دما ضخامت کمتری را نسبت به تلویزیون های CRT داشتند. تلویزیون های پلاسما نیز از رده خارج شده اند و دیگر تولید نمی شوند.
تلویزیون های با صفحه نمایش LCD
بعد از تلویزیون های پلاسما تلویزیون های LCD روانه بازار شدند. تلویزیون های LCD از صفحه نمایشی ساخته شده اند که به آن Liquid Crystal Display می گویند. نور لازم برای صفحه نشان دهنده تصویر از طریق لامپ های فلوئورسانت تولید می شد. در بین نور پس زمینه( فلوئورسانت) و پیکسل ها در پنل LCD از فیلتر هایی استفاده می شود تا در مواقع ضروری نور را عبور دهند و یا آن را تصفیه کنند. به خاطر داشته باشید که از صفحه نمایش LCD یک لایه به نام کریستال مایع Liquid Crystal وارد تلویزیون شده است. بعد از تلویزیون های با صفحه نمایش LCD تلویزیون های LED روانه بازار شدند( در اینجا نباید عنوان کنیم که تلویزیون های با صفحه نمایش LED روانه بازار شده اند. اما چرا؟).
تلویزیون های LED با پنل LCD
متاسفانه اکثر کاربران این دو یعنی LCD وLED را از هم تشخیص نمی دهند، برای نمونه در هنگام خرید تلویزیون سوالاتی مانند تلویزیون LED است و یا LCD، مطرح می شود. در تلویزیون های LED هم از همان صفحه نمایش LCD موجود در تلویزیون های LCD استفاده شده است، اما چون نور پس زمینه به جای فلوئورسانت دیود های نوری است به آنها تلویزیون های LED می گویند. در تلویزیون های LED خود عبارت LED کوتاه شده Light Emmiting Diode است که در واقع به نور پس زمینه Backlight گفته می شود. بنابراین تلویزیون های LED همان تلویزیون های LCD هستند با این تفاوت که نور پسزمینه در آن ها از طریق لامپ های LED تامین میشود. از نظر ضخامت شاید تلویزیون های LED ضخامت کمتری را داشته باشند اما زیاد تفاوت ایجاد نمی کنند.
تلویزیون های با صفحه نمایش LCD و نورپردازی کیولد QLED
تلویزیون های کیولد را سامسونگ تولید می کند و مدل های متنوعی از آنها را در بازار شاهد هستیم. در واقع تلویزیون های کیولد همان تلویزیون های LED هستند. یعنی دارای صفحه نمایش LCD یا Liquid Crystal Display هستند و نور پس زمینه در آنها نیز از نوع LED می باشد.البته نور پس زمینه LED انواع مختلفی را دارد که خارج از بحث ما در این مقاله است. در بین نور پس زمینه و صفحه کریستالی LCD در تلویزیون های کیولد از یک صفحه کوانتومی استفاده شده است. صفحه کوانتومی دارای ذرات غیر هم اندازه کریستالی است که نور را تصفیه کرده و موجب می شود تا نور بیشتر به پیکسل ها برسد و از طرفی دقت نورپردازی را افزایش می دهد. به واسطه فناوری کیولد میزان نمایش رنگ ها هم افزایش می یابد.
تلویزیون های با صفحه نمایش LCD و فناوری نانوسلNanoCell
تلویزیون های نانوسل Nanocell را شرکت ال جی تولید می کند. در تلویزیون های نانوسل ال جی، بین نور پس زمینه که LED می باشد وصفحه نمایش که LCD می باشد از یک لایه با ذرات ریز کریستالی استفاده شده است که بسیار شبیه به لایه کیولدی در تلویزیون های سامسونگ است. در تلویزیون های نانوسل ال جی به واسطه همین فناوری میزان نمایش رنگ ها و روشنای تصویر افزایش یافته است.
تلویزیون های با صفحه نمایش اولد OLED یا WRGB
در واقع تلویزیون های اولد OLED را اساسا ال جی تولید می کند اما خوب برند های دیگر هستند که پنل را از ال جی خریداری می کنند و در تلویزیون های خود از آنها استفاده می کنند. ساختار اولد OLED بسیار متفاوت است و در آن از نورپردازی مدرن استفاده شده است. در آن از یک لیه آلی برای نور پردازی بهره گرفته شده است. این لایه آلی نور ابی را تولید می کند و یک فیلتر رنگ نور ابی را به نور آبی، قرمز و سبز تبدیل می کند و در نهایت تصویر توسط پیکسل ها ارائه میشود.در تلویزیون های اولد هر پیکسل مستقیم نور خود را تولید می کند و می توان مستقل خاموش و روشن شود و پیکسل های مجاور بر روی هم تاثیر نمی گذارند و آلودگی نوری را ایجاد نمی کنند.
جمع بندی
تلویزیون ها از نظر صفحه نمایش به چند دسته؛
CRT: تلویزیون های با صفحه نمایش محدب که دیگر امروزه از آنها استفاده نمی شود.
پلاسما: تلویزیون های با صفحه نمایش تخت که نور لازم برای ارائه تصویر از طریق برانگیخت گاز های نئون و زنون تولید می شد. این تلویزیون ها دیگر تولید نمی شوند.
LCD: تلویزیون های با صفحه نمایش کریستال مایع Liquid Crystal Display که نور لازم برای پیکسل ها از طریق لامپ های فلوئورسانت تامین می شد.
LED: تلویزیون های با صفحه نمایش کریستال مایع Liquid Crystal Display که نور لازم برای پیکسل ها از طریق لامپ های LED تامین می شود. همه تلویزیون های موجود در بازار به استثنای تلویزیون های اولد و کیودی اولد از نوع ال ای دی می باشند. تلویزیون های اولد از هر برند و تلویزیون کیودی اولد سامسونگ S95B و تلویزیون کیودی اولد A95K از نوع LED نیستند و برای روشنایی پیکسل ها از لامپ ال ای دی استفاده نمی کنند و بلکه از لایه آلی یا Blue Layer بهره می برند.
QLED: تلویزیون های با صفحه نمایش LCD و نور پس زمینه LED که دارای صفحه کیولدی هستند. صفحه کیولدی در بین نور پس زمینه و صفحه نمایش قرار می گیرد و موجب نمایش رنگ های غنی و روشنایی بیشتر تصویر می شود. تلویزیون های کیولد مانند تلویزیون سامسونگ Q60B و یا تلویزیون Q80B می باشند.
NanoCell:تلویزیون های با صفحه نمایش LCD و نور پس زمینه LED که درای صفحه نانوسل هستند. صفحه نانوسل در بین نور پس زمینه و صفحه نمایش قرار می گیرد و موجب نمایش رنگ های غنی و روشنایی بیشتر تصویر می شود. تلویزیون نانوسل مانند تلویزیون ال جی nano90 و یا تلویزیون nano86 از این دسته تلویزیون ها می باشند.
OLED: یک فناوری مدرن است که در آن از لایه الی برای نور پردازی استفاده می شود. در هر پیکسل به صورت مستقل خاموش و یا روشن می شود. اولید یک فناوری نوین است که توسط ال جی تولید می شود و میزان نمایش رنگ و جزئیات در آن بسیار بالا است. تا به امروز فناوری بالاتر از این فناوری وارد بازار نشده است. تلویزیون های اولد مانند تلویزیون اولد ال جی C2 و یا تلویزیون ال جی C1 از این دسته از تلویزیون ها می باشند.