ال جی تلویزیون های اولد CX و BX را در سال 2020 وارد بازار کرده است و ما می خواهیم در این نوشته این دو مدل از تلویزیون های اولد ال جی را مورد مقایسه قرار دهیم. هر چند نمی توان گفت که کدام یکی به صورت کلی بهتر می باشد اما تفاوت ها و شباهت ها مشخص شده که به صورتی می تواند در انتخاب بهترین گزینه کمک کننده باشد.
جایگاه در بازار
تلویزیون اولد ال جی CX جایگزین تلویزیون C9 تولید 2019 ال جی می باشد. این تلویزیون می تواند رقیبی برای تلویزیون سامسونگ Q90T و تلویزیون سونی A8H باشد. از آن طرف تلویزیون اولد ال جی BX جایگزین تلویزیون B9 بوده و می تواند رقیبی برای تلویزیون سونی A8H و تلویزیون سامسونگ Q80T باشد.
نام گذاری تلویزیون اولد ال جی
ال جی برای هر دسته از تلویزیون ای خود یک نوع نامگذاری را دارد. تلویزیون های اولد به صورت حرف و عدد نام گذاری می شوند. برای نمونه تلویزیون C9 این معنی را می دهد که در سال 2019 تولید شده و در سری اولد بالا رده می باشد. در تلویزیون های اولد هر چه در جهت حروف الفبای انگلیسی پیش می رویم، رده تلویزیون اولد بالا می رود. برای نمونه تلویزیون CX به نسبت تلویزیون BX بالارده تر می باشد. ال جی در سال 2020 به جای اینکه از عدد صرف برای نما گذاری مانند C0 استفاده کند از حرف X استفاده کرده که معنی ده تایی نیز می باشد. در سال 2021 تلویزیون های اولد ال جی به صورت C1 و B1 نامگذاری شده اند. به هر صورت دیکد و دانستن رده تلویزیون های ال جی اولد اسان می باشد.
اولد با پنل WRGB
تلویزیون اولد از یک پنل استفاده می کند که متفاوت از پنل در تلویزیون های LED است. هر پیکسل اولد به 4 قسمت تقسیم بندهی شده و هر قسمت رنگی خاص یعنی RGB را نمایش می دهند. در تلویزیون اولد ساب پیکسل W نور سفید را انتشار می دهد و موجب روشنایی بیشتر تصویر می شود و از طرفی کمکی برای دیگر پیکسل ها می باشد. یکی از ویژگی های این نوع از پنل یعنی WRGB زمان پاسخگویی کم است. این ویژگی برای بازی و تصاویر سریع کاربرد دارد و می تواند جذابیت زیادی را ایجاد کند.
عمق نمایش داده 10 بیتی در تلویزیون های اولد Cx و Bx
هر پیسکل می تواند در رنج خود 256 رنگ را نمایش دهد. از این رو یک تلویزیون با عمق نمایش داده 8 بیت می تواند 16.7 میلیون رنگ و یک تلویزیون با عمق نمایش داده 10 بیت هم می تواند 1.07 بیلیون رنگ را ظاهر کند. به هر صورت انچه کیفیت تصویر را افزایش می دهد نمایش رنگ های غنی است. در هر دو تلویزیون عمق نمایش داده 10 بیت است و رنگ های فوق العاده متمایزی بر روی پنل آن ها ظاهر می شود. تلویزیون اولد CX به نسبت مدل BX البته با اختلافی بسیار کم می تواند رنگ های متمایز تر و بیشتری را ارائه دهد، البته اختلاف به حدی است که می توان از آن چشم پوشی کرد و هر دو را شبیه در نظر گرفت.
روشنایی تصویر در کدام تلویزیون بیشتر است؟
روشنایی تصویر می تواند هم کارایی تلویزیون را در محیط پر نور افزایش دهد و هم موجب جذابیت تصویر به صورت کلی شود. حقیقت آن است که روشنایی می تواند دامنه رنگی را افزایش دهد و هر چه تلویزیون روشنایی بیشتر داشته باشد، رنگ های بیشتری در تصویر ظاهر می شوند. هر دو تلویزیون از نورپردازی ارگانیکی استفاده می کنند و در آن ها منبع نور لایه آلی می باشد. تلویزیون اولد CX به نسبت مدل BX روشنایی بیشتری را دارد و به همین دلیل رنگ های بیشتری را ظاهر می کند که در بالا به آن اشاره کردیم.
کنتراست و نمایش رنگ مشکی
شاید جای سوال باشد که کنتراست به چه معنی است و با رنگ مشکی در تلویزیون به چه کار می آید. اما جواب این سوال خیلی اسان بوده و مشخص می کنیم که واقعا این موضوع مهم می باشد. در تلویزیون کنتراست به معنی تفاوت و تمایز است و منظور تفاوت میان روشنایی و تاریکی است. هر چه کنتراست بیشتر باشد تصویر با کیفیت ارائه می شود. نمایش رنگ مشکی عمیق هم زمانی کاربرد دارد که شما بخواهید به تماشای فیلم بپردازید و یا اینکه در محیط کم نور تلویزیون را تماشا کنید. با زیاد بودن کنتراست تمایش بین فریم ها افزایش یافته و تصویر نه تنها در رنج مشکی تا روشن بلکه در همه رنگ های کم رنگ و پر رنگ افزایش پیدا می کند. زمانی که در تلویزیون نمایش رنگ مشکی زیاد باشد، یک شی سفید رنگ به خوبی و با مرزی کم نمایش داده شده و در اطراف شی نورانی هاله تشکیل نمی شود و این هم به معنی دقت رنگ است. تلویزیون اولد ال جی BX با اختلافی کم به نسبت تلویزیون اولد CX میزان نمایش رنگ مشکی عمیق بالایی را دارد.
شیشه پنل در تلویزیون های اولد ال جی BX و CX از نوع براق Glossy می باشد.
در تلویزیون معمولا شیشه پنل یا براق Glossy است و یا به صورت نیمه براق Semi-Glossy می باشد. صفحه نمایش در هر دو تلویزیون از نوع براق است. این نوع از پنل کارایی بالایی در نمایش تصویر در محیط پر نور دارد چراکه می تواند بیشتر نور محیط را منعکس کند. این تلویزیون ها در محیط پر نور کارایی بالایی را دارند و نور زیاد محیط تاثیری در انتشار تصویر ان ها ندارد.
فرکانس تصویر 120 هرتز در هر دو تلویزیون اولد ال جی
در تلویزیون یا از فرکانس تصویر 120 هرتز و یا از فرکانس تصویر 60 هرتز و 50 هرتز استفاده می شود البته تلویزیون هایی با فرکانس تصویر 100 هرتز هم در بازار موجود می باشند. به هر صورت آنچه می تواند حائز اهیمت باشد نمایش تصویر بدون نویز و بلور است. معمولا تلویزیون با فرکانس بیشتر می تواند فرمت های بیشتری را پشتیبانی کند. فرکانس تصویر 120 هرتز بسیار کاربردی بوده و می تواند انواعی از نرخ فریم ها را نمایش دهد. البته در هر دو تلویزیون نرخ نوسازی 120 هرتز بوده و هر دو هم از یک پردازنده با یک مگا هرتز برخوردار هستند و در این زمینه تفاوتی میان آن دو وجود ندارد.
قابلیت VRR و G Synce
در هر دو تلویزیون از VRR و یا Variable Refresh Rate استفاده شده است. این قابلیت نرخ نوسازی کارت گرافیک را نرخ نوسازی تلویزیون هماهنگ می کند . هرچه دامنه فرکانس همسانی بیشتر باشد کارایی آن تلویزیون برای انواعی از محتوای بازی بهتر است. تلویزیون اولد CX می تواند از 120 هرتز تا دامنه 20 هرتز را داشته باشد و تلویزیون اولد BX هم می تواند دامنه 120 هرتز تا 40 هرتز را داشته باشید و مشاهده می کنید که دامنه CX بیشتر می باشد. هر دو G Synce را دارا بوده و از انواعی از کارت گرافیک چه در تلویزیون و چه درکامپیوتر پشتیبانی می کنند.
ورودی و خروجی ها
هر دو تلویزیون به یک تعداد ورودی و خروجی را دارند اما تفاوت هایی در میان آن ها دیده می شود. تلویزیون اولد BX دارای 2 پورت HDMI ورژن 2.1 و 2 پورت HDMI ورژن 2.0 می باشد. از طرفی تلویزیون اولد CX هر چهار پورت HDMI را با ورژن 2.1 دارد. تعداد 3 پورت USB و پورت شبکه، پورت آنتن، پورت اپتیکال و....در هر دو تلویزیون مشترک می باشد.
HDMI eARC و اپتیکال
کانال بازگشت صوتی در یکی از پورت های HDMI موجود می باشد. این قابلیت می تواند پورت HDMI را برای انتقال صدا در پهنای باند 37 مگابایت فراهم کند. پورت اپتیکال هم همانند HDMI eARC برای انتقال صدا دیجیتال به کار می رود اما به نسبت eARC کیفیت و کارایی کمتری را دارد. این دو پورت در هر دو تلویزیون وجود دارند. شما زمانی که بخواهید در کنار تلویزیون از ساندبار استفاده کنید این پورت کارایی خود را دارند.
صدای 40 وات 2.2 کاناله و دالبی اتمس، دالبی دیجیتال و DTS در هر دو تلویزیون اولد ال جی
تلویزیون های اولد معمولا با کیفیت صدای بالایی روانه بازار می شوند. صدای در این تلویزیون ها برابر با 40 وات RMS است و می تواند کیفیت بالایی را داشته باشد. خوب این دو تلویزیون از تمام فرمت های صوتی پشتیبانی کرده و در نهایت صدایی همه جانبه را ارائه می دهند. ساب ووفر در هر دو تلویزیون توان 20 وات دارد و می تواند صدای بم مانند و یا بیس مانند 40 تا 100 هرتز را برای شما فراهم کند. شما برای ارتقای توان صدای 3 گزینه را پیش رو دارید، اولا پورت های اپتیکال و HDMI eARC و دوما قابلیت WiSA می تواند صدای با کیفیت را بر روی انواعی از ساندبار ها فراهم کند.
WiSA
WiSA به معنی پخش صدای تلویزیون بر روی اسپیکر های جانبی به صورت بیسیم می باشد. در هر دو تلویزیون این قابلیت وجود دارد اما شما برای استفاده از آن نیاز به یک دستگاه جانبی دارید. شما دستگاه را به تلویزیون وصل کرده و با کمک آن صدای تلویزیون را می توانید بر روی 8 عدد اسپیکر پخش کنید. البته باید اسپیکر ها هم قابلیت WiSA را داشته باشند.
طراحی در تلویزیون های اولد ال جی CX و BX
تلویزیون اولد CX دارای پایه عریض می باشد و تلویزیون اولد BX پایه کوتاه تر و یا به عبارتی کم عرض تر را دارد. رنگ پایه در تلویزیون اولد CX نقره ای روشن است و در تلویزیون اولد BX به رنگ تیتانیومی می باشد. پایه در تلویزیون اولد BX پلاستیکی و درتلویزیون اولد CX فلزی می باشد. میزان لرزش تلویزیون با پایه عریض تر کمتر بوده و تلویزیون CX میزان لرزش کمتری را دارد.
میزان حاشیه پنل و ضخامت قاب در هر دو تلویزیون یکی بوده و زیاد تفاوتی در این زمینه دیده نمی شود. هر دو تلویزیون دارای قسمت پشت پنل فلزی بوده و قسمت برد الکترونیکی پلاستیکی را دارند. فاصله پنل تلویزیون با میز تلویزیون در تلویزیون CX کمتر می باشد که خود یک جذابیت است. هر دو تلویزیون این قابلیت را دارند که در کنار آن ها از ساندبار استفاده شود.
تصویر سمت راست اولد BX و تصویر سمت چپ اولد CX
تصویر سمت راست اولد BX و تصویر سمت چپ اولد CX
تصویر سمت راست اولد BX و تصویر سمت چپ اولد CX
تلویزیون اولد ال جی CX یا تلویزیون اولد ال جی BX، کدام را انتخاب را انتخاب کنم؟
شما در زمینه خرید تلویزیون باید ویژگی و یا قابلیت ها را در نظر داشته باشید و از طرفی قیمت تلویزیون هم می تواند تعیین کننده باشد. تلویزیون اولد ال جی CX میزان روشنایی بیشتر، کارایی فنی بیشتر( تاخیر در انتقال داده کمتر، زمان پاسخگویی کمتر، قابلیت VRR وسیع تر) و طراحی ظریف تر( البته انتخابی بوده وشاید کاربر طراحی BX را ترجیح دهد) را دارد. از آن طرف تلویزیون BX رنگ مشکی را بهتر نمایش می دهد و می تواند برای فیلم ها به نسبت خیلی کم بهتر باشد.
این دو تلویزیون بسیار نزدیک به هم بوده به نظر می رسد اختلاف قیمت در آن ها به نسبت اختلاف در ویژگی های موجود بیشتر باشد.