حتما با پورت ها در تلویزیون آشنایی دارید و یا اینکه در هنگام خرید تلویزیون به پورت ها دقت نمی کنید. هیچ می دانید که نبود یک پورت در تلویزیون می تواند بسیاری از کاربرد ها تلویزیون و یا ساندبار ها و یا حتی کنسول های بازی را کاهش دهد. پس به یک جزء در تلویزیون محدود نباشید و همیشه حرفه ای تلویزیون را انتخاب و خریداری کنید. وجود یک پورت در تلویزیون می تواند کنترل تمام وسایل متصل به تلویزیون را با یک ریموت کنترل ممکن کند یا وجود یک پورت می تواند بهترین تلویزیون برای گیمینگ یا بازی را محک بزند، اما آن پورت کدام است؟ یا می خواهید بدانید که برای کنسول بازی و تلویزیون از کدام ورژن پورت HDMI استفاده کنید. در این نوشته تحلیل کاملی از پورت های موجود در تلویزیون را ارائه می دهیم.
در تلویزیون داده هایی که انتقال پیدا می کنند دو دسته هستند. داده های صوتی و داده های تصویر و غیر از آنها داده هایی وجود ندارد. معمولا برای انتقال صدا و تصویر از پورت ها و کابل استفاده می شود. پورت هایی که ویدیو و صدا را انتقال می دهند را در زیر آورده ایم:
پورت های انتقال دهنده تصویر و یا ویدیو
پورت های انتقال دهنده صدا در تلویزیون
دیگر پورت ها در تلویزیون
پورت HDMI
در تلویزیون پورت HDMI یا High Definition Multimedia Interface برای انتقال صدا و تصویر به کار می رود. این پورت جایگزین همه پورت های شده است که قبلا در تلویزیون استفاده می شده است و در ادامه آنها را توضیح می دهیم. پورت HDMI ورژن های مختلفی را دارد که از ورژن 1.0 شروع می شود و تا ورژن 2.1 ادامه دارد که HDMI 2.1 آخرین ورژن HDMI می باشد. پورت HDMI ورژن 1.0 می توانست و یا می تواند کیفیت تصویر 1080P را انتقال دهد که تقریبا می توان گفت همان کیفیت تصویر Full HD است. پورت HDMI ورژن 2.0a می تواند کیفیت تصویر 4K را با 30 فریم در ثاینه و ورژن 2.0b می تواند کیفیت تصویر 4K را با نرخ فریم 60 فریم در ثانیه انتقال دهد. امروزه بیشتر تلویزیون ها ورژن HDMI برابر با 2.0b را دارند. در بعضی از تلویزیون های 2020 و بیشتر تلویزیون های 2021 از ورژن 2.1 HDMI استفاده شده است. که ورژن 2.1 از HDMI می توان کیفیت تصویر 4K را با پهنای باند 120 فریم در ثانیه انتقال دهد و کیفیت تصویر 8K را با پهنای باند 60 فریم در ثانیه انتقال دهد.
در تلویزیون از پورت HDMI CEC استفاده می شود این پورت برای کنترل تمام دستگاه های متصل به تلویزیون با یک ریموت کنترل به کار می رود. البته چون در بیشتر موارد جواب نمی دهد پورت HDMI ARC یا HDMI eARC جای آن را گرفته است. پورت HDMI CEC یا Consumer Electronic Control در تلویزیون های ال جی به Simplink و در تلویزیون های سونی به Bravia Synce نام گذاری شده است.
پورت های HDMI ARC و HDMI eARC
این پورت های اخیرا در تلویزیون ها حضور پیدا کرده اند. پورت HDMI Arc یا High Definition Multimedia Interface Audio Return Channel می تواند تلویزیون را به ساندبار و یا به هر دستگاهی دیگر وصل کند و می توان تلویزیون و دستگاه هایی که به آن وصل هستند را با یک ریموت کنترل کنترل کرد. برای نمونه وقتی صدای تلویزیون را کاهش می دهید صدای ساندبار و یا ویدیو پلایر و... نیز کم می شود. این پورت پهنای باند 1 مگابایت بر ثانیه را دارد. در این پورت صدای 5.1 کاناله انتقال می یابد.
پورت HDMI eARC یا Enhanced Audio Return Channel ارتقا یافته پورت HDMI ARC می باشد. در آن پهنای باند 37 مگابایت بر ثانیه می باشد. در این پورت صدای 7.1 کاناله و صدای دالبی اتمس و DTS-HD انتقال می یابد و داده ها به صورت فشرده نمی باشند. این پورت همانند پورت HDMI ARC قابلیت کنترل دستگاه با یک ریموت را دارد. اگر تلویزیونی را دارید که سوکت آن HDMI ARC است نگران نباشید چراکه می تواند از کابل HDMI eARC پشتیبانی کند اما به یاد داشته باشید برعکس آن درست نیست.
HDMI: High-definition media input
Signal Type: Digital
Maximum Resolution: 4K Ultra HD
Associated Devices: Modern game consoles, media players, DVRs, sound systems, computers, and streaming devices
پورت کامپوننت
این پورت به صورت سه فیش می باشد و برای انتقال ویدیو در تلویزیون های قدیمی و دستگاه های چند سال قبل استفاده می شد ولی امروزه هم در تلویزیون ها وجود دارد تا کاربران بتوانند همچنان از دستگاه قدیمی وانند دیویدی پلایر ها و یا کنسول های بازی خود استفاده کنند. این پورت دارای سه سوکت است که در سه رنگ قرمز و سبز و آبی می باشد و هر کدام یک رنگ از تصویر را انتقال می دهند. این پورت می تواند کیفیت تصویر 1080P را انتقال دهد و سیگنال هایی که انتقال می دهد آنالوگ می باشد.
پورت S-Video
این پورت برای انتقال تصویر به کار گرفته می شود و مربوط به سال های قبل از 2000 میلادی می باشد. در این پورت کیفیت 480i انتقال داده می شود و به مراتب در بعضی از دستگاه های قدیمی هنوز دیده می شود. تصویر این پورت را در زیر اورده ایم.
پورت کامپوزیت
این پورت به صورت تک فیش است و همراه دو فیش برای انتقال صدا به کار گرفته می شود. این پورت تصویر را به صورت آنالوگ انتقال می دهد. این پورت همانند پورت S-Video تصویر را با 480i انتقال می دهد اما روشنایی تصویر انتقال یافته با S-Video بیشتر است.
پورت Optical یا خروجی صدای دیجیتال
پورت اپتیکال به پورت نور هم شهرت دارد. در این پورت صدا و داده های صوتی انتقال می یابد. این پورت در پشت تلویزیون و معمولا بغل پورت RF یا پورت آنتن قرار گرفته است. هر چند پورت HDMI کاربردی تر است و سرعت بیشتری را دارد اما خوب این پورت هم در بعضی از دستگاه ها وجود دارد که می توان از آن استفاده کرد. پورت OPtical و یا کابل آن بسیار حساس است و نباید تا شود و زاویه زیادی را داشته باشد و از طرفی برای زمانی که فاصله بیشتر زا 10 متر باشد کارایی خود را از دست می دهد.
پورت Coaxial
این پورت همانند پورت Optical می باشد اما نسبت به استفاده حساس نیست. برای نمونه فاصله تاثیری در انتقال داده ایجاد نمی کند و انتقال داده به صورت سیگنال های دیجیتال است پورت کواکسیال Coaxial بله نسبت پورت Optical مقداری بهتر است اما هنوز پورت HDMI بر همه آن ها برتری دارد.
پورت RCA Stereo
این پورت در تلویزیون صدا را به صورت آنالوگ انتقال می دهد. در این پورت دو سوکت وجود دارد که می توانند در بعضی از موارد در پورت های کاپوننت هم وصل شوند. این پورت بغل پورت کامپوننت واقع می شود و برای دستگاه های قدیمی استفاده می شود.
پورت DVI یا Digital Visiual Interface
این پورت برای انتقال تصویر کامپیوتر به تلویزیون به کار می رود . در آن هم سگنال های دیجیتال و هم سیگنال های آنالوگ انتقال داده می شوند. این پورت می تواند تا حداکثر رزولوشن 1080P را انتقال دهد. پورت DVI انواعی مختلف دارد. پورت DVI-A فقط داده های آنالوگ را انتقال می دهد و از پورت VGA بهتر نیست. پورت DVI-D فقط داده ها یا سیگنال های دیجیتالی را انتقال داده و پورت DVI-I می تواند سیگنال های دیجیتالی و آنالوگ را انتقال دهد. هر دو پورت DVI-D و DVI-I کارایی بالایی را دارند فقط باید پورت ها و سوکت ها با هم هماهنگ باشند( منظور منافذ موجود در پورت ها است). از طرفی باید کارت گرافیک کامپیوتر از انتقال داده دیجیتال و آنالوگ پشتیبانی کند.
پورت VGA
اگر می خواهید کامپیوتر را به تلویزیون وصل کنید و پورت HDMI و یا DVI در دسترس نیست یا حداقل کابل های ان ها را ندارید می توانید از پورت VGA یا Video graphics array استفاده کنید. این پورت داده های آنالوگ 720P را انتقال می دهد و بیشتر برای کامپیوتر و پرژکتور ها کاربرد دارد.
پورت آنتن Antenna In
این پورت داده های آنالوگ را انتقال می دهد و حداکثر رزولوشن در آن 1080P است. به این پورت Cable/ANT می گویند. در این پورت داد های Broadcast منتقل می شوند و به آن OTA یا Over The Air می گویند.
در بسیاری از موارد کاربران می خواهند از تبدیل پورت ها با یکدیگر و یا اینکه از Set UP Box برای استفاده های متنوع را به کار ببرند. در زیر دو تبدیل پورت کامپوزیت و کامپوننت را به پورت HDMI آورده ایم که برای دستگاه های قدیمی می توانند کاربرد داشته باشند.
تبدیل پورت کامپوننت Component به HDMI
تبدیل پورت کامپوزیت به HDMI
سخن پایانی
چه برای انتقال تصویر و چه برای انتقال صدا، پورت HDMI کاربردی ترین است. هر چه ورژن HDMI بیشتر باشد پهنای باند بیشتری را دارد و میزان نویز و بلور در تصویر را کاهش می دهد. هر پورت HDMI دارای یک لیبل و یا یک نام است که بهتر است به درستی مورد استفاده قرار بگیرند. پورت قدیمی با کابل ورژن جدید پشتیبانی می شود اما برعکس آن درست نیست. برای انتقال صدا به صورتی با کیفیت پورت HDMI eARC و در صورت نبود آن پورت HDMI ARC بهترین گزینه است. در تلویزیون خروجی صوتی دیجیتال وجود دارد که فقط برای انتقال صدا به کار می رود اما باز پورت HDMI کاربردی تر است و این پورت های متفرقه در دستگاه های قدیمی وجود دارند که طرز استفاده از آن ها را توضیح دادیم. اما پورت های متفرقه در تلویزیون های جدیدتر کمتر حضور دارند برای نمونه در رونمایی از تلویزیون های سامسونگ 2021 و یا اصلا تلویزیون های 2020 این شرکت حضور پورت های کامپوزیت و کامپوننت کم رنگ تر است.
تلویزیون اولد C1، بازهم برتری با ال جی در سال 2021
رونمایی از تلویزیون های سونی 2021: هر آنچه باید بدانید