با پیشرفت علم و تکنولوژی هر روزه رزولوشن های جدیدی وارد بازار می شوند. امروزه انواعی از رزولوشن مانند رزولوشن HD، رزولوشن Full HD، رزولوشن 4K ، رزولوشن 8K و یا 10K در تلویزیون موجود می باشد. البته رزولوشن فقط برای تلویزیون نیست و به صورت کلی برای صفحه نمایش می باشد. در این نوشته ما می خواهیم به رزولوشن 8K بپردازیم اما خوب برای مقایسه و یا تفاوت و شباهت و یا مشخصات فنی باید رزولوشن های دیگر را وارد بحث کنیم. هر برند تلویزیونی دارای تلویزیونی با رزولوشن 8K می باشد و شاید شما می خواهید یکی از آن ها را خریداری کنید. آیا خرید تلویزیون 8K توصیه می شود؟ آیا تلویزیون 8K برتری بر تلویزیون 4K دارد و بسیاری از سوال های دیگر که ممکن است ذهن شما را درگیر کند در این نوشته به خوبی و شفاف توضیح داده می شود.
تلویزیون های 8K موجود در بازار
سامسونگ تلویزیون هایی 8K در بازار دارد. خیلی راحت می توان تشخیص داد که کدام تلویزیون سامسونگ دارای رزولوشن 8K است. تلویزیون های 8K سامسونگ با 2 تا صفر در شماره مدل مشخص می شوند. برای نمونه تلویزیون QN90A یک تلویزیون 8K نیست و اما تلویزیون سامسونگ QN900A دارای رزولوشن 8K می باشد. ال جی هم تلویزیون های 8K دارد و تلویزیون نانوسل ال جی Nano99 و یا تلویزیون QNed99 از تلویزیون های 8K می باشند. سونی هم به همین ترتیب تلویزیون های 8K مانند سری Z دارد. خوب دست شما باز است تلویزیون 8K می خواهید بخرید هر برندی مدل های متنوعی برای شما دارد ولی آیا خرید تلویزیون 8K ارزش خرید دارد.
رزولوشن 8K و تفاوت آن با رزولوشن 4K و دیگر رزولوشن های
معمولا به تعداد پیکسل ها در واحد سطح رزولوشن می گویند. طبیعی است که هر چه تعداد پیکسل ها در واحد سطح و به تناسب آن در صفحه نمایش بیشتر باشد، جزئیات بیشتری ارائه می شود. اجازه دهید طوری دیگر بیان کنیم، وقتی در یک اندازه صفحه نمایش تعداد پیکسل ها بیشتر باشد به طبع آن باید پیکسل ها ریز تر باشند. از این رو هرچه عدد و یا مشخصه رزولشن بیشتر باشد، پیکسل ریز تر بوده و تعداد آن ها هم بیشتر می باشد. رزولوشن 8K به اندازه 4 برابر رزولوشن 4K تعداد پیسکل دارد حالا در یک اندازه صفحه نمایش هر پیکسل در تلویزیون 8K به اندازه 4 برابر کوچک تر از هر پیکسل در رزولوشن 4K می باشد. حالا برای دیگر رزولوشن های مانند Full HD و HD هم می توانید خودتان حساب کنید.
رزولوشن و تاثیر آن در عمق نمایش رنگ تلویزیون
ما در بازار دو نوع تلویزیون بر اساس نوع نورپردازی داریم. تلویزیون یا ال ای دی است که در این صورت نور پس زمینه LED دارد و یا اولد OLED است که از لایه ارگانیکی برای روشنایی استفاده می کند که در این صورت ال ای دی نیست. همه تلویزیون های ال ای دی دارای آرایش ساب پیکسلی RGB می باشند و همه تلویزیون های اولد هم دارای آرایش ساب پیکسلی WRGB می باشند. با توجه به اینکه هر ساب پیکسل مانند R و G و B می تواند 256 رنگ را نمایش دهد از این رو تلویزیون ال ای دی دارای عمیق نمایش رنگ 8 بیت و تلویزیون اولد هم عمیق نمایش رنگ 10 بیت دارد. آنچه واضح است نداشتن تاثیر رزولوشن در عمق نمایش رنگ است و آنچه در نمایش رنگ تاثیر زیادی می گذارد روشنایی است. شما وقتی یک تلویزیون را خریداری می کنید باید به روشنایی و نوع آن در تلویزیون مورد نظر توجهی خاص داشته باشید. بنابراین تلویزیون 8K دلیلی بر عمق رنگ بیشتر بر تلویزیون 4K نمی باشد.
پورت HDMI عامل بازدارنده در تاثیر رزولوشن تصویر بر کیفیت بیشتر
شما وقتی یک تلویزیون با هر رزولوشنی را خریداری می کنید باید به پورت HDMI و ورژن آن توجه داشته باشید. تا حالا نشده که یک تلویزیون با رزولوشن Full HD دارای پورت HDMI ورژن 2.1 باشد چراکه این پورت برای این تلویزیون لازم نیست. اما با افزایش رزولوشن تلویزیون، باید پورت HDMI هم ورژن بالایی را داشته باشد. البته باید عنوان کنیم که HDMI یک درگاه انتقال داده است و وقتی رزولوشن بیشتر شود باید این درگاه پهن تر و وسیع تر شود چون حجم داده بالاتر خواهد بود. پورت HDMI ورژن 2.0 کیفیت 4K را در نرخ 60 فریم بر ثانیه انتقال می دهد و پهنای باند آن 18 گیگابایت است و پورت HDMI ورژن 2.1 کیفیت 4K را در نرخ 120 فریم در ثانیه انتقال می دهد و پهنای باند آن 48 گیگابایت است. مشاهده می کنید که تلویزیون با فرکانس 120 هرتز زمانی می تواند کامل باشد که ورژن پورت HDMI در آن 2.1 باشد هرچند 120 هرتز بودن خود وجهی مثبت در پشتیبانی از محتوا است.
فرکانس تصویر فاکتور اجتناب ناپذیر در موثر بودن آن در کیفیت تصویر
در تلویزیون از انواعی از فرکانس ها استفاده می شود. تلویزیون های سامسونگ 2022 مانند تلویزیون سامسونگ QS95B کیودی اولد QD-Oled دارای فرکانس 144 هرتز است که برای اولین بار است تلویزیونی با این فرکانس تولید می شود. اما خوب تا به امروز 120 هرتز بیشترین فرکانس در تلویزیون بوده است. وقتی فرکانس تصویر بالا باشد شفافیت و نرم و یا روان بودن تصویر هم بیشتر است. بنابراین فرکانس تصویر بر کیفیت تصویر رابطه مستقیم دارد. حالا وقتی تلویزیون فرکانس تصویر بالا دارد ولی ورژن HDMI در آن 2.1 نیست از تاثیر فرکانس بر کیفیت هم کاسته می شود.
محتوای با رزولوشن 8K
در حال حاضر محتوایی با رزولوشن 8K در بازار وجود ندارد و قطعا تا 10 سال دیگر هم موجود نخواهد شد. حدودا 7 سال است که تلویزیون 4K وارد بازار شده است اما داده های روی آنتن هنوز در خوشبینانه ترین حالت و در فراوانی کم فول اچ دی می باشند. تازه دوربین های امروزی رزولوشن 4k را در نرخ 60 فریم برداشت می کنند و کم کم محتوای 4k روبه فراوانی می باشد. تازه محتوای 8K هنوز شروع به تولید نشده و تکنولوژی برای تولید آن نیست. با فرض اینکه محتوای 8K در 5 تا 7 سال آینده موجود شود تازه ورژن HDMI باید به گونه ای باشد تا 8K را در نرخ 120 فریم انتقال دهد.
رزولوشن ، اندازه صفحه نمایش و فاصله تماشای تلویزیون
هر چه رزولوشن بیشتر باید تلویزیون در فاصله کمتری تماشا شود. با ریز شدن پیکسل ها باید فاصله کم باشد تا کاربر تصویر بهتر و پر جزئیات تری را مشاهده کند. از طرفی هر چه اندازه تلویزیون بزرگتر باشد باید تلویزیون در فاصله دورتری تماشا شود. اما در این دو رابطه معکوس، تاثیر اندازه صفحه نمایش بیشتر می باشد. در مقالات بعدی مقایسه بین تلویزیون سامسونگ QN90A با رزولوشن 4K و تلویزیون سامسونگ QN900A با رزولوشن 8K را ارائه می دهیم که این نوشته را تکمیل می کند.