ال جی و سامسونگ از تولید کنندگان تلویزیون به شمار می روند. این دو شرکت هرساله تلویزیون های فوق العاده ای را روانه بازار می کنند. ال جی با فناوری اولد و نانوسل و سامسونگ هم با فناوری کیولد و نئوکیولد رقابتی چشمگیر را در پی گرفته است. سامسونگ در سال 2019 فناوری ترکیبی اولد و کیولد را مطرح کرد اما در سال 2019 و 2020 و 2021 تلویزیون هایی با این فناوری روانه بازار نشدند. در سال 2022 ماه آوریل اولین تلویزیون سامسونگ QD-Oled روانه بازار می شود. در ابتدا اندازه 55 و 65 اینچ و در نیمه دوم سال 2022 تلویزیون 75 اینچ با این فناوری در اختیار کاربران قرار می گیرد. در این نوشته فناوری QD-OLED را معرفی می کنیم و باید عنوان کرد که فناوری کیودی اولد در تلویزیون سامسونگ QS95B قرار گرفته است و تنها تلویزیون سامسونگ با این فناوری می باشد. سونی هم یک تلویزیون کیودی اولد دارد که در سری 9 تلویزیون های سونی قرار می گیرد. تلویزیون سونی A95K و تلویزیون سامسونگ QS95B تنها تلویزیون های کیودی اولد در سال 2022 می باشند.
QD-Oled چیست؟
در واقع از ترکیب دو فناوری اولد و کیولد، فناوری QD-Oled ایجاد می شود. سامسونگ می خواهد مزیت های اولد و کیولد را در یک فناوری به نام کیودی اولد جایگزین کند و تلویزیون هایی را با این فناوری روانه بازار کند. در فناوری کیودی اولد هم از فناوری اولد و هم از فناوری کیولد استفاده شده است. در یک نگاه باید عنوان کنیم که کیودی اولد یک تلویزیون ای ای دی نیست و بلکه اولد می باشد و در نگاه دوم باید عنوان کرد که کیودی اولد یک تلویزیون اولد است که لایه کوانتوم دات به آن افزوده شده است. به هر حال برای اینکه تلویزیون QD-Oled را معرفی کنیم باید مروری مختصر بر فناوری اولد و کیولد داشته باشیم.
فناوری OLed، ابداع ونوآوری با ال جی
ال جی در یک دهه است که روی این فناوری کار می کند. اولد در سال 2017 در مقیاس بزرگی در تلویزیون های ال جی به کار گرفته شد و الان شرکت هایی مانند ال جی و سونی از آن استفاده می کنند. در واقع سونی برای تلویزیون های اولد خود، پنل را از ال جی خریداری می کند. اما اولد به چه صورت عمل می کند و ساختار آن به چه صورت می باشد؟
اولد Oled، برای نورپردازی از لایه ارگانیکی یا آلی استفاده می کند. این لایه نور آبی را تولید می کند و نور آبی با یک فیلتر رنگ به رنگ های قرمز و سبز نیز تبدیل می شود. در این فناوری هر پیکسل می تواند به خودی خود روشن و خاموش شود و رنگ ها را نمایش دهد. در تلویزیون اولد نمایش کنتراست و یا نمایش رنگ مشکی عمیق بی نهایت می باشد. به تلویزیون اولد، تلویزیون WRGB هم می گویند. مشاهده می کنید که W در تلویزیون اولد به نسبت تلویزیون های ال ای دی یک ساب پیکسل اضافی می باشد. این ساب پیکسل روشنایی تلویزیون های اولد را تامین می کند. تلویزیون های LED از پنل RGB استفاده می کنند و برای روشنایی وابسته به نورپردازی می باشند که با لامپ های ال ای دی تامین می شود.
فناوری Qled، ابداع و نوآوری با سامسونگ
کیولد یا کیو ال ای دی همان تلویزیون ال ای دی می باشد که در بین نورپردازی و صفحه RGB از یک لایه نانوکریستال استفاده شده است. این لایه کوانتوم دات هم نامیده می شود. روی این لایه از ذرات غیر هم اندازه کریستالی استفاده شده است که بسته به اندازه هر ذره یک رنگ نمایش داده می شود. روشنایی در تلویزیون QLED زیاد بوده و این تلویزیون ها رنگ های غنی وشفافی را نمایش می دهند.
مزایا و معایب تلویزیون اولد و کیولد
تلویزیون اولد دارای کنتراست و نمایش رنگ مشکی فوق العاده می باشد. هیچ تلویزیونی نمی تواند این میزان کنتراست تلویزیون اولد را پیاده کند. در این فناوری کنترلی کامل بر روی تاریکی منطقه ای وجود دارد و هر پیکسل می تواند به خودی خود عمل کند. در رزولوشن 4K تعداد تاریکی منطقه ای 8 میلیون می باشد. تلویزیون اولد با کنتراست بالا، نمایش رنگ مشکی عمیق، زمان پاسخگویی کم، عمق نمایش رنگ بالا( 10 بیت)، باریک بودن تلویزیون بهترین می باشد. تلویزیون اولد نمی تواند روشنایی تلویزیون های رده بالای ال ای دی و کیولد را داشته باشد.
تلویزیون QLED دارای روشنایی تصویر زیاد است و رنگ های غنی را بهتر نمایش می دهد. البته در همه تلویزیون های کیولد عمق نمایش رنگ 8 بیت است اما عمق نمایش رنگ تلویزیون اولد 10 بیت می باشد. به هر حال کنترلی کامل بر روی نورپردازی وجود ندارد و تاریکی منطقه ای در خوشبینانه ترین حالت می تواند 132 زون باشد که نسبت به 8 میلیون زون در اولد ناچیز است. تلویزیون کیولد فقط روشنایی تصویر بیشتری را به نسبت اولد دارد و در کنتراست و نمایش رنگ مشکی عمیق کمتر از آن می باشد. حالا سامسونگ می خواهد این دو فناوری را با هم ترکیب کند و آن را با عنوان QD-Oled روانه بازار کند.
مزایای تلویزیون سامسونگ QD-Oled
تلویزیون کیودی اولد دارای کنتراست بالا و نمایش رنگ مشکی عمیق، عمق نمایش داده 10 بیت با پنل WRGB ، زمان پاسخگویی کم و واکنش گر نسبت به تصاویر سریع، روشنایی بالا، طراحی باریک و جذاب و.... خواهد بود. فعلا آنچه از تلویزیون QD-Oled برداشت می شود مزیت است و تنها نقطه بازدارنده آن می تواند قیمت بالا باشد. البته به وارد بازار شدن این تلویزیون، قیمت تلویزیون های اولد و کیولد هم کاهش پیدا می کند و همزمان سامسونگ مجبور خواهد شد تا قیمت تلویزیون QD-Oled را کاهش دهد.
دیگر برند هایی که تلویزیون QD-Oled را روانه بازار می کنند
در حال حاضر فقط سامسونگ در این زمینه تولید تلویزیون می کند. البته شرکت TCL تلویزیون هایی با فناوری H-Oled روانه بازار می کند که بسیار شبیه به این فناوری می باشد و در آینده ای نزدیک شاهد آن ها خواهیم بود.
جمع بندی
سامسونگ به ترتیب تلویزیون LED، تلویزیون Qled، تلویزیون Mini Led یا تلویزیون نئو کیولد و تلویزیون QD-Oled را تولید کرده است که آخرین فناوری و بهترین کیفیت و کارایی با تلویزیون QD-Oled خواهد بود. ال جی تلویزیون LED، تلویزیون نانوسل ، تلویزیون Qned یا Mini Led و تلویزیون Oled را تولید کرده است که Oled بالترین فناوری می باشد و تلویزیون های OLED در حال حاضر (21/09/1400) بهترین تلویزیون موجود در بازار است و باید عملکرد تلویزیون سامسونگ QD-Oled را ببینیم که رقابت بین دو تلویزیون به چه صورت خواهد بود.