بانه تی وی
۰ محصول ۰ تومان
تعداد محصول انتخابی : ۰ محصول جمع مبلغ سبد خرید من : ۰ تومان پرداخت و تسویه

مقایسه اولد(OLED) و کیولد(QLED)، کدام یکی بهتر است.

۱۴۰۰/۵/۱

 شرکت های سازنده تلویزیون همچون ال جی و سامسونگ ، سونی و فیلیپس  و یا هایسنس و شیائومی تلویزیون های خود را در سال 2021 روانه بازار کرده اند. تنوع مدل تلویزیون و یا کارایی و کیفیت متفاوت آن ها اغلب موجب سردگمی کاربر در زمان خرید تلویزیون می شود. در این نوشته دو نوع فناوری موجود در تلویزیون را مورد بررسی قرار می دهیم که متناسب با این فناوری ها تلویزیون های متنوعی تولید شده اند. فناوری کیولد QLED و فناوری اولد OLED این دو فناوری هستند که در این نوشته به ان ها پرداخته و تفاوت ها و برتری ها هر کدام را بررسی می کنیم.


حدودا یکی دهه است که نورپردازی فلوئورسانت جای خود را به نورپردازی LED داده است و متناسب با آن تلویزیون های LED زیادی روانه بازار شده اند. LED به نسبت لامپ فلوئورسانت هم طول عمر بیشتری دارد و هم کم مصرف تر است. از طرفی میزان هزینه تمام شده برای آن نیز در سطحی پایین تر می باشد. بر روی نورپردازی LED فناوری هایی چون تاریکی منطقه ای و یا فناوری کوانتوم دات و... صورت گرفته که در نهایت افزایش کیفیت تصویر و نمایش رنگ غنی را در پی داشته است. حدودا 4 تا 5 سالی است که یکی از شرکت های سازنده تلویزیون که شرکتی به جز ال جی کره ای نمی باشد در تلویزیون های خود از اولد OLED استفاده می کند. سامسونگ هم در تلویزیون های بالارده خود از کیولد QLED استفاده می کند. حالا کیولد و اولد چه تفاوتی را با هم دارند.

 

کیولد یا کیو ال ای دی چیست؟ 

QLED همان تلویزیون LED است که در بین نور پس زمینه و صفحه مدولار پیکسلی از یک صفحه نانو کریستال استفاده می کند. این صفحه نور را جهت دار  و نقطه ای می کند به همین دلیل به ان کوانتوم دات می گویند. نمایش رنگ ها با این فناوری درصد نمایش رنگ های 8 بیتی و یا 10 بیتی افزایش می یابد و همیشه کیفیت نمایش رنگ در تلویزیون QLED به نسبت تلویزیون LED بیشتر است. شرکت هایی چون سامسونگ و هایسنس و یا TCL در تلویزیون های خود از این فناوری استفاده می کنند. تلویزیون های سامسونگ که این فناوری را دارند با پیش شماره مدل Q روانه بازار می شوند و تلویزیون سامسونگ Q70A یا تلویزیون سامسونگ Q70T از این تلویزیون ها می باشند. تلویزیون های هایسنس با این فناوری تحت عنوان یولد روانه بازار می شوند که تلویزیون هایسنس U8QF و یا تلویزیون U8G از این تلویزیون ها می باشند. 

 

اولد یا او ال ای دی چیست؟

OLED دیگر LED نیست. در تلویزیون اولد از لامپ LED استفاده نشده است و هر پیکسل به صورت خود به خودی نور را انتشار می دهد و به صورت مجزا عمل می کند. در واقع نورپردازی در تلویزیون اولد پایه ارگانیکی دارد  به همین دلیل به آن OLED می گویند. O به معنی Organic و LED هم به معنی Light Emitting Diode می باشد. شاید شرکت های زیادی تلویزیون اولد را در بازار داشته باشند اما باید بدانید که اولد مختصا برای ال جی است. پنل تلویزیون های اولد سونی، فیلیپس و... تمام از شرکت ال جی خریدار می شود و بنیان گذار این فناوری شرکت کره ای ال جی می باشد. حالا که مفهوم و معنی اولد و کیولد را متوجه شدیم به خصوصیات آن دو می پردازیم.

 

کنتراست تصویر در تلویزیون اولد و کیولد به چه صورت است؟

کنتراست به معنی تفاوت می باشد. تلویزیون هر چه بهتر بتواند بین مشکی و روشن تفاوت ایجاد کند در نهایت کیفیت تصویر بهتر ارائه می شود. تلویزیون اولد کنتراست بی نهایت داردو این یعنی تمایز آن قدر زیاد است که کاربر با نهایت  جذابیت می تواند رنگ های غنی را مشاهده کند و به خصوص در فریم های تیره تفاوت المان های رنگی جذابیت زیادی را به همراه دارد. کنتراست و یا نمایش رنگ مشکی عمیق بیشترین کاربرد را برای نمایش فیلم ها دارد. یعنی شما وقتی تلویزیون اولد را خریداری کرده اید دیگر باید به فکر فیلم ها با کیفیت و تماشای آن بر روی تلویزیون غول کنتراست یعنی اولد باشید. تفاوتی ندارد که اولد از کدام برند باشد چون تماما از ال جی خریداری می شوند و همه هم یک میزان کنتراست و رنگ مشکی را ارائه می دهند. در این زمینه پرچم دار اولد OLED می باشد. البته تلویزیون های کیولد هم که از نورپردازی مستقیم یا Direct استفاده می کنند و تاریکی منطقه ای دارند کنتراست بالایی را دارند. سامسونگ و هایسنس در تلویزیون های خود از پنل RGB نوع آرایش پیکسلی VA استفاده می کنند که خود کنتراست و نمایش رنگ مشکی در سطح بالا را دارند اما خوب به اولد نمی رسند.

 

روشنایی بیشتر در تلویزیون های کیولد

همیشه روشنایی در تلویزیون کیولد بیشتر است مخصوصا تلویزیون های کیولد که نورپردازی مستقیم دارند روشنایی تصویر بیشتری را ارائه می دهند. البته روشنایی تصویر در تلویزیون های اولد هم مورد قبول و رضایت می باشد.  نمایش فیلم های HDR که به روشنایی نیاز دارند با تلویزیون کیولد QLED جذابیت بیشتری را ایجاد می کند. 

 

یکنواختی تصویر در تلویزیون اولد بیشتر است.

معمولا همه قسمت های صفحه نمایش کیفیت یکسانی را ارائه نمی دهد و آن هم به نورپردازی مربوط می شود. تلویزیون  های اولد یکنواختی تصویر بیشتری دارند چون در آن ها هر پیکسل به صورت مجزا خاموش و روشن می شود. بنابراین در فریم های تیره دیکر خاکستری و تاریکی ایجاد نمی شود و تام تصویر یک دست خواهد بود. برای این نمایش فریم مشکی را مدنظر داریم چون در تصویر رنگ تفاوت ها زیاد تشخیص داده نمی شود. در این زمینه تلویزیون اولد برتری کامل بر تلویزیون QLED دارد.

 

زاویه دید در تلویزیون اولد بیشتر است؟

اولد با اینکه نوع پنل IPS را ندارد اما زاویه دید بالایی را دارد. زاویه دید به زاویه تماشای تلویزیون می گویند. شما که همیشه تلویزیون را از روبه رو تماشا نمی کنید و گاها مجبور هستید تا تلویزیون را از کناره ها هم تماشا کنید. معمولا برای گیمرها و بازی های گروهی و یا خانواده های پرجمعیت زاویه دید اهمیت زیادی پیدا می کند که زاویه دید در تلویزیون اولد به نسبت تلویزیون کیولد بیشتر می باشد. تلویزیون های کیولد سامسونگ به استثنای تلویزیون کیولد Q80A و تلویزیون های یولد هایسنس همه و همه از پنل VA استفاده می کنند که بیشترین کیفیت تصویر آن ها از روبه رو بوده و زاویه دید بالا را ندارند. 

 

رزولوشن برابر در تلویزیون اولد و کیولد

 رزولشون در هر دو نوع تلویزیون و یا هر دو نوع فناوری برابر است. رزولوشون تلویزیون های امروزی اکثرا 4K است هر چند تلویزیون های 8K هم در حال ورود به بازار هستند. رزولوشن به تعداد پیکسل های موجود در صفحه پیکسلی می گویند که هر کدام از این پیکسل ها خود به چند ساب پیکسل تقسیم می شوند و هر ساب پیکسل هم یک رنگ و یا یک رنج رنگ را نمایش می دهد. 

 

تلویزیون اولد با پنل WRGB و تلویزیون کیولد با پنل RGB

اولد در پنل خود از آرایش WRGB استفاده می کند. مشاهده می کنید که ساب پیکسل W یا White در تلویزیون اولد به نسبت پنل RGB در تلویزیون کیولد بیشتر است. در اولد از این ساب پیکسل یعنی W برای نمایش و یا انتشار نور سفید استفاده می شود و موجب می شود تا پیکسل ها در حداکثر کارایی خود عمل نکنند و همیشه ظرفیتی نیمه پر داشته باشند. این ساب پیکسل هم روشنایی پنل را زیاد می کند و هم زاویه دید بالا را برای اولد موجب می شود. معمولا پنل در تلویزیون های اولد دارای عمق 10 بیت نمایش رنگ و در تلویزیون های کیولد عمق نمایش رنگ به صورت 8 بیتی ارائه می شود.

 

محدوده اندازه صفحه نمایش در تلویزیون کیولد بیشتر است؟

شاید شما بخواهید یک تلویزیون 43 اینچ و یا 85 اینچ اولد را داشته باشید اما در این زمینه با محدودیت مواجه می شوید. اولد امروزه در اندازه های 48 اینچ، 55 اینچ، 65 اینچ، 77 اینچ و 83 اینچ موجود می باشد. البته از سال 2020 در سری X رنج گسترده تر شده است وگرنه قبلا اندازه 48 اینچ و 83 اینچ موجود نبودند. تازه این اندازه ها در بعضی از مدل های اولد مانند تلویزیون اولد CX و تلویزیون اولد ال جی C1 وجود دارد و در بقیه مدل ها مانند مدل BX و یا B1 به اندازه های 5 اینچ، 65 اینچ و 77 اینچ محدود می شوند. تلویزیون های کیولد رنجی گسترده تر دارند و در انتخاب آن ها کاربر دستی بازتر دارد. 

 

مشکل پیکسل سوختگی( Burn-In ) در تلویزیون اولد

 اولد یک فناوری ظریف و کاربردی است. در حال حاضر اولد بالاترین فناوری در همه زمینه ها می باشد. می گویند اولد مشکل Burn- IN دارد بله درسته اما در چه صورتی این مشکی به وجود می آید؟
اولد از لایه آلی استفاده می کند و این لایه نسبت به انتشار ثابت رنگ حساس است. شما وقتی تلویزیون را به دفعات مکرر و پیوسته در یک شبکه رها می کنید قطعا در نهایت المان های ثابت تصویر موجب می شوند تا پیکسل ها آن قسمت کارایی خود را از دست دهند. برای نمونه وقتی شما تلویزیون را 7 روز هفته و هر روز هم به مدت 7 ساعت و یا بیشتر در یک تصویر نگه می دارید قطعا کارایی نمایش تلویزیون کاهش می یابد اما چه کسی این کار را می کند. تلویزیون های اولد زیادی در این زمینه مورد تست و بررسی قرار گرفته اند و نتایج نشان داده که در صورت استفاده درست، هیچ وقت مشکل برای تلویزیون پیش نمی آید. مثلا
نباید تلویزیون اولد هر روز در یک شبکه به مدت طولانی روشن گذاشته شود تا بچه ها به تماشای کارتون بپردازند.

 

تلویزیون اولد برای دئربین مدار بسته نباید استفاده شود.

نباید از تصویر ثابت و یا تصویر مکث بر روی تلویزیون استفاده کرد.
مدت زمان ایجاد مشکی پیکسل سوختی یا Burn- IN در نمایش تصویر ثابت، 7 ساعت و به صورت متوالی تقریبا 1 ماه تخمین زده شده است اگر یکم فکر کنیم باید بگوییم که هیچ کسی اینطوری نه تنها از تلویزیون اولد بلکه از تلویزیون LED و یا QLED هم استفاده نمی کند.

 

اولد بهتر است یا کیولد

به جز در روشنایی و یا نمایش تصاویر HDR در همه زمینه ها از کنتراست تصویر گرفته تا نمایش رنگ مشکی، زاویه دیدف زمان پاسخگویی صفحه نمایشف عمق نمایش رنگ و ... کارایی تلویزیون اولد بهتر است و در صورت درست استفاده کردن طول عمر برابر و یا بیشتر از تلویزیون LED و یا QLED را خواهد داشت. ضخامت در تلویزیون اولد بسیار کمتر است و جذابیت زیادی را در زمان نصب بر روی دیوار ایجاد می کند. 

ارسال نظر
نام و نام خانوادگی:
Email:
نظر: